Pelety a kotel. Nepřátelé nebo kamarádi?
Nevím jak u Vás, ale já mám rád chleba z jedné specifické pekárny. Nějak se nedokážu přenastavit na chleba z jiné pekárny. Naštěstí Váš kotel, krb, nebo kamna mají řídící jednotku, skrze kterou dokáží mít rády pelety od různých výrobců, jenž jsou pro ně určené.
Píšu tento článek, a to na základě rozhovorů s mými klienty, kteří si všímají, jaké rozdíly nastavení jejich topného tělesa si vyžadují pelety koupené od různých výrobců.
S přechodem na naše pelety je třeba vzít v úvahu, že se jedná o směs čistých smrkových a březových pilin. Dále je třeba zohlednit místo odkud dřevo pochází (Estonsko). Severské dřevo je hutnější a také bříza sama o sobě je tvrdší než samotný smrk. Klienti, kteří trpělivě hledali optimální nastavení dávkování, spalování a odvodu zplodin do komína, se vracejí pro další pelety.
Prosím o Vaše zkušenosti s přenastavováním topných těles v důsledku střídání pelet od různých výrobců. Sám se budu ptát klientů a zveřejňovat, jak mají nastaveny kotle, kamna a krby, aby hledání optimálního nastavení ve Vašem případě bylo co nejrychlejší.